zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредните навици съкращават живота с около 12 г.



Вредните навици съкращават живота с около 12 г.

здраве.bg

Лошите навици като например пушенето и злоупотребата с алкохол в комбинация с обездвижването и небалансираната диета съкращават живота със средно 12 години. Това е заключението на международна група от учени начело с Елизабет Кваавик от Университета на Осло, която в продължение на 20 г. е анализирала начина на живот при над 5000 души.

Преди началото на изследването експертите разделили участниците на няколко групи в зависимост от възрастта и наличните вредни навици. Така 314 от тях се оказали в най-негативната група – те притежавали всички високорискови за здравето привички – пристрастие към алкохола (над 3 чаши концентрат дневно за мъжете и над 2 – за жените), пушене, под 2 часа физически упражнения на седмица и неправилно хранене. От тази група по време на изследването починали 91 човека или 29%.

На обратния полюс била група от 387 “най-здрави” участници, които нямали нито един от изброените по-горе вредни навици. Идеалните, от гледна точка на специалистите, хора били убедени трезвеници, никога не палели цигара, спортували поне по 2-3 пъти седмично и ядели всеки ден най-малко по 3 порции плодове и зеленчуци. От тях през 20-те години на наблюдение починали 32 или 8%.

Най-честа причина за смъртта при всички групи участници били сърдечните и раковите заболявания.

Според думите на Кваавик, съвкупността от вредни навици и пороци съществено се отразява на здравето и повишава риска от преждевременна смърт средно с 12 години. При хората с повече вредни навици по-рано се влошавало и качеството на живот.

“Не е нужно да стигаме до крайности и да се стараем да правим винаги и всичко възможно най-здравословно. Полезните навици се допълват чудесно един друг и временните “забежки” нямат негативно влияние. Важното е да държим под контрол вредните си навици и да ги ограничаваме възможно най-много”, твърди Кваавик за изданието Archives of Internal Medicine.

Общите съвети на учените вече са залегнали в официалните...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.