zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредните навици съкращават живота с около 12 г.



Вредните навици съкращават живота с около 12 г.

здраве.bg

Лошите навици като например пушенето и злоупотребата с алкохол в комбинация с обездвижването и небалансираната диета съкращават живота със средно 12 години. Това е заключението на международна група от учени начело с Елизабет Кваавик от Университета на Осло, която в продължение на 20 г. е анализирала начина на живот при над 5000 души.

Преди началото на изследването експертите разделили участниците на няколко групи в зависимост от възрастта и наличните вредни навици. Така 314 от тях се оказали в най-негативната група – те притежавали всички високорискови за здравето привички – пристрастие към алкохола (над 3 чаши концентрат дневно за мъжете и над 2 – за жените), пушене, под 2 часа физически упражнения на седмица и неправилно хранене. От тази група по време на изследването починали 91 човека или 29%.

На обратния полюс била група от 387 “най-здрави” участници, които нямали нито един от изброените по-горе вредни навици. Идеалните, от гледна точка на специалистите, хора били убедени трезвеници, никога не палели цигара, спортували поне по 2-3 пъти седмично и ядели всеки ден най-малко по 3 порции плодове и зеленчуци. От тях през 20-те години на наблюдение починали 32 или 8%.

Най-честа причина за смъртта при всички групи участници били сърдечните и раковите заболявания.

Според думите на Кваавик, съвкупността от вредни навици и пороци съществено се отразява на здравето и повишава риска от преждевременна смърт средно с 12 години. При хората с повече вредни навици по-рано се влошавало и качеството на живот.

“Не е нужно да стигаме до крайности и да се стараем да правим винаги и всичко възможно най-здравословно. Полезните навици се допълват чудесно един друг и временните “забежки” нямат негативно влияние. Важното е да държим под контрол вредните си навици и да ги ограничаваме възможно най-много”, твърди Кваавик за изданието Archives of Internal Medicine.

Общите съвети на учените вече са залегнали в официалните...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.