zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета за сърцето



Диета за сърцето

Зехтинът съдържа полезни за организма ненаситени мазнини.

или 8 стъпки за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

здраве.bg

Промяната на хранителните навици е продължителна и почти винаги трудна задача. Но ако сте решили да направите нещо в тази посока, вярваме, че ще сме ви от полза – предлагаме ви да започнете с няколко прости, но основни правила.

Нездравословното хранене и заседналият начин на живот са едни от водещите причини за сърдечно-съдови заболявания. Дори и да сте от тези, което не се хранят здраволсловно, няма място за обезкуражаване - никога не е твърде късно да започнете. Като за начало - няколко основни препоръки, според които да организирате здравословната си диета.

1. Ограничете нездравословните мазнини и холестерол

Една от най-важните стъпки към здравословен начин на живот е ограничаването на наситените и трансмазнините, които консумираме. Това е задължително условие, за да намалее холестерола в кръвта и да се понижи рискът от сърдечно заболяване. Високото ниво на холестерол води до натрупване на плака по стените на артериите и съответно поява на атеросклероза – състояние, което рязко увеличава риска от инфаркт на миокарда и инсулт.

Специалистите в областта на кардиологията дават следните препоръки за това колко мазнини и холестерол да се включат в здравословната диета:

- Наситени мазнини - по-малко от 7% от общата дневна доза калории;
- Трансмазнини- под 1% от общата дневна доза калории
- Холестерол - по-малко от 300 мг на ден за здрави възрастни, по-малко от 200 мг за възрастни с високи нива на липопротеините с ниска плътност (LDL или "лош" холестерол) или тези, които приемат понижаващи холестерола лекарства.

Най-добрият начин за намаляване на наситените и трансмазнините е ограничаване консумацията на твърди мазнини като масло и маргарин. Избягването на мазните меса като свинско и овче също може да окаже благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Вместо тях се ориентирайте към телешкото и пилешкото месо.

Здравословната диета трябва да включва предимно храни с ниско съдържание на мазнини - например печени картофи със зелена салата...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.