За да останем млади и след 50-те
Млякото и млечните продукти са най-добрия източник на калций и витамин D, но с възрастта те се оказват недостатъчни.
Факти, базирани на изследвания за това какво да приемаме и какво да отбягваме.
здраве.bg
... от повече: Едва 10-20% от хората над 50 г. си набавят необходимото количество витамин B12 - с възрастта производството на солна киселина в стомаха намалява, а тя е необходима за абсорбцията на B12.
• Правилната доза: 400 мкг фолиева киселина, 1,5 мг витамин B6 и 2,4 мкг витамин B12.
Добавките, които трябва да избягваме
Желязо
• Защо се нуждаете от по-малко: Намалените нужди от желязо в периода след менопаузата се обясняват с преустановяването на месечния цикъл – жената вече не губите желязо по време на менструация. Ето защо препоръчителната дневна доза за жени над 50-годишна възраст е 8 мг, а нея почти всички си я набавят чрез храната. Добри източници на желязо са месото, яйцата, рибата, сушените плодове и бобовите растения.
• Прекаленият прием крие рискове: Допълнителната консумация на желязо може да причини появата на странични ефекти като гадене, умора и задух. Дори съществуват някои доказателства, че прекомерният прием на този минерал повишава риска от сърдечно-съдово заболяване.
Витамин А
• Защо се нуждаете от по-малко: Нуждите от витамин А след 50-годишна възраст не са завишени и в повечето случаи необходимото количество се набавя от храната. В много зеленчуци се съдържа бета-каротин, който в тялото се превръща във витамин А. Ето защо чаша моркови, броколи, карфиол или домати е предостатъчна за попълване на дневните нужди.
• Прекаленият прием крие рискове: Най-добрият източник на витамин А е бета-каротинът в зеленчуците, а не в таблетките. Скорошни проучвания стигат до извода, че повишеният прием на витамин А може да повиши риска от рак в напреднала възраст, особено при пушачи. Допустимата максимална дневна доза е 10 000 IU.(а)