zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 начина да презаредим с енергия



8 начина да презаредим с енергия

Медитацията е алтернатива, която доказано помага за бързо възстановяване и зарежда с енергия.

Ако сте открили защо сте винаги уморени...

здраве.bg

Едва ранният следобяд е, а вече сте уморени!? Не можете да се концентрирате и енергията ви е на нула!? Мислите да посегнете към калоричния шоколадов десерт или кутийката с енергийна напитка? По-добрият вариант е всъщност да решите истински проблема - открийте какво “изпива” енергията ви и се научете как да “презареждате”.

Може би не сте спали достатъчно напоследък, но възможно ли е това да е причината за липсата на енергия? Постоянното изтощение обикновено е резултат от нещо повече от няколкото среднощни партита. Какви са възможните причинители? Нездравословен начин на живот, недостатъчна и слаба храна, някакво физическо неразположение или заболяване, например. Каквато и да е причината, продължителната умора прави тялото уязвимо на инфекции.

Но умората не се предизвиква само от физиологични причини. Стресът или преумората в работата (дори пренапрежението на мозъка) буквално изсмукват енергията. Умът има нужда от почивка точно колкото и тялото.

Друг път някое неустановено медицинско състояние – диабет, синдром на хроничната преумора, лупус, фибромиалгия – води до хроничен недостиг на енергия. В такъв случай само консултация с лекар ще реши проблема.

Но е възможно и ние сами да си вредим, като предизвикваме липсата на енергия. По-долу ви предлагаме осем начина, по които е възможно неволно да причиним такова състояние:

Причина №1: Закуска с преобладаващи мазнини и захар

Още от малки все ни учат винаги да закусваме. Но кифлата или поничката на крак, докато вече бързаме към вратата, не е това, което майките ни са имали предвид. Такава богата на въглехидрати храна е разбира се много вкусна, но след няколко часа вече няма да ни е останала никаква енергия.

Комбинациите от захар и нишесте повишават рязко, но временно енергийния ни запас - заради начина, по който тялото преработва глюкозата (захарта). Яденето стимулира панкреаса да освобождава инсулин - хормонът, който помага на глюкозата да бъде усвоена от клетките, т.е. да се набави енергия.

Типичната...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.