zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самотата убива повече от цигарите



Хората, които живеят без партньор, водят по-нездравословен и непълноценен живот.

19 февруари 2006, здраве.bg

... групи за период от 8 години.
Оказва се, че вероятността за смърт през тези 8 години е с 10% по-висока при мъжете, които не са женени и при разведените. Рискът за смърт при разведените и наскоро разделили се с партньора си жени е с 4,8% по-висок от останалите и е сравним с 5-те процента допълнителен риск за смърт при пушачките.
Сътрудничката от службата "телефон на доверието" Клер Райнер, семейна от 47 години казва: "Ако си омъжена, ти имаш партньор, който поддържа твоето самочувствие. Ако то е високо, то и ти ще проявяваш по-голям интерес към себе си и ще се грижиш по-добре за себе си. Имаш чувство за отговорност към себе си и към партньора. Ако имате деца, ти носиш отговорност и за тях, особено ако си жена.".
Виржиния Айрънсайд, сътрудничка към телефона на доверието на в. Independent отбелязва: "Предполагам, че липсата на щастие кара хората да умират рано. Тези, които са самотни, често не са щастливи, а ако си нещастен, не се страхуваш и от смъртта".
Друг важен фактор се явява разводът. Професор Чарли Луис, специалист по бракоразводни и семейни отношения в университета в Ланкастър твърди, че разводът води до стрес, подобно на загубата на близък човек, но в повечето случаи той води до задълбочаване на конфликта между партньорите. Мъжете, преживяващи развод, страдат от стрес и болка предизвикана от невъзможността да бъдат с децата си. Според мен проблемът се състои частично в това, че мъжът се лишава от женско внимание, а самият той не е в състояние да се грижи сам за себе си".(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.