zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха коктейл против стареене



Създадоха коктейл против стареене

15 февруари 2010, здраве.bg

Канадски изследователи от Университета “МакМастър” създадоха своеобразен коктейл от елементи, притежаващи свойството да забавят основните аспекти на стареене на организма. По думите на учените, комплексът от биологично активни добавки позволява да се противостои на ключовия процес в стареенето – физическата дисфункция.

Направените опити показват, че витаминната формула повишава активността на клетките и затормозява дейността на свободните радикали, считани за основна причина за стареенето. Както обясняват канадските специалисти, повечето причини за естествената смърт от напредване на възрастта и поява на хронични заболявания, в това число диабет от тип ІІ, рак, сърдечни нарушения, са свързани именно с активността на свободните радикали: “Тези вредни вещества също така предизвикват възпалителни процеси и автоимунни разстройства”.

Експериментите са показали, че новият коктейл запазва и в напреднала възраст такива нива на двигателна активност, каквито са типични за ранната възраст, както и 50% понижение на дефектите в мозъчните сигнали, определящи двигателните способности.

Добавката е демострирала способност да поддържа основни физически функции на организма, да защитава мозъка от понижаване на когнитивните способности и да предпазва от опасните последствия на вредни фактори като радиация и замърсяване на въздуха, съобщава Би Би Си.

Коктейлът, създаден от учените, съдържа фолиева киселина, витамини В1, С, D и Е, ацетилсалицилова киселина, бета-каротин, гинкго билоба, чесън, женшен, екстрат от зелен чай, джинджифил, магнезий, мелатонин, калий, рибено и ленено масло.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.