zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовни храни за Свети Валентин



Любовни храни за Свети Валентин

или за храните-афродизиаци.

здраве.bg

... за производството на червени кръвни телца, които от своя страна подсигуряват мозъка и мускулите като им доставят достатъчно кислород и глюкоза като по този начин повишават издръжливостта.

Цинкът е един от най-важните елементи в спермата. Нивото на цинка в нея е 100 пъти по-високо отколкото в кръвта. При хората, у които се наблюдава недостиг на цинк, пубертетът закъснява и сексуалните органи не се развиват нормално.

Достатъчно количество цинк, получен от морските дарове, може да помогне и за шансовете ви за Св. Валентин. И тук е мястото на стридите – суровите и консервираните стриди съдържат впечатляващите 91 мг цинк за 100 г продукт – вероятно най-високата концентрация на този минерал, която може да се намери в храна.

Йодът е задължителен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Тя често се разглежда като “склад за енергия” в тялото. Ако тя не произвежда достатъчно щитовидни хормони, ще се чувствате лениви, уморени, депресирани и с прекалено малко останала енергия – и за любовни занимания. За да бъде щитовидната си жлеза здрава, е нужен йод – затова веднага отивайте до магазина за морски деликатеси.

Любовни ябълки

Когато доматите били пренесени за първи път в Европа, те били наречени “любовни ябълки” - заради стимулиращия ефект, който се считало, че имат. Това схващане днес след толкова много научните доказателства е доста омаловажена. И въпреки това, проучванията показват, че доматите са най-богатият източник на ликопен в хранителния ни режим.

Ликопенът - един от така наречените каротеноиди, е доказано мощен анти-карциноген, особено що се отнася до рака на простатата.

Мащабно изследване, проведено в продължение на 7 години, доказва, че ликопенът в храните (като доматения сос и пицата) има драматичен ефект върху намаляване риска от рак на простатата. При мъжете, които са консумирали поне 10 порции богати на домати храни всяка седмица, този риск бил с 35% по-малък.

Доматеният сос има най-високо съдържание на ликопен от всички...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.