zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовни храни за Свети Валентин



Любовни храни за Свети Валентин

или за храните-афродизиаци.

здраве.bg

Любовта витае във въздуха и магазините са окичени с червени сърца за деня на Св. Валентин. Тази почти суматоха от романтични реклами и сладки изкушаващи храни ни кара най-малкото да се замислим повече за вечното човешко търсене - на любов, сексапил и... сексуална сила. А заради това ще се появи и идеята било за модерните (но химични), било за естествените и познати от векове, но недоказани поне на пръв поглед от науката

афродизиаци

Хората консумират понякога странни, но прекрасни храни, билки и напитки още от зората на своето съществуване - с надеждата и вярата, че тези смятани някога за магически хапчета и отвари ще направят този, който ги изпие, по-привлекателен и ще подобрят представянето му/й в леглото. Разбира се, в наши дни има и Виагра, но старите поверия умират трудно. А и има хиляди хора, които категорично вярват, че яденето на стриди и хайвер, както и пиенето на шампанско, ще ги превърне в истински извор на сексуално привличане и мощ.

Но доколко са верни тези идеи и вярвания около храните-афродизиаци... Всъщност, ако се поровим, ще се окаже, че всеки мит се основава на някаква, може би и малка, но все пак истина. Нека да погледнем по-научно на някои от най-популярните познати от векове афродизиаци, за да разберем с какво точно са спечелили статуса си на “любовни храни”.

Морски дарове

Стридите, хайверът, скаридите, омарите, морските охлюви и другите морски дарове винаги са били възприемани като афродизиаци. От хранителна гледна точка морските дарове са богати на протеини, желязо, цинк и йод.

Протеините от животински произход, които могат да се открият в морската храна, набавят на тялото важните аминокиселини за изграждане на силни мускули и суха телесна тъкан – като и двете са високо ценени белези у бъдещия любовник.

Желязото е съществено...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.