zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-дългата летаргия на Слънцето приключи



Най-дългата летаргия на Слънцето приключи

След повече от тригодишен безпрецедентен период на необичайно ниска активност, слънцето навлиза в нова фаза

4 февруари 2010, здраве.bg

Продължилият над 3 години без прецедент в историята период на ниска активност на Слънцето вече е завършил. Както се съобщава от водещият британски астрофизичен център – Лабораторията “Ръдърфорд-Епълтън” през изминалата седмица са събрани данни за появата на многобройни нови петна по повърхността на Слънцето.

“Мнозина сигурно не могат да разберат какво облекчение е това за науката. Слънцето наистина е излязло от загадъчния период на своеобразна летаргия, за какъвто в науката няма данни досега”, съобщава за Би Би Си проф. Ричард Харисън.

В средата на 2007 г. слънцето е завършило период на повишена активност, съпроводен от мощни и често усещани и на Земята магнитни бури., както и на изхвърляне далеч в космоса на големи количества плазма. След това, през 2008 и 2009 г. светилото ни е показало необичайна пасивност. През този период са отбелязани 250 дни, през които не се е появило нито едно петно. Подобен етап е бил наблюдаван преди това през 1913 г.

Редица учени са изказали хипотезата, че Слънцето изстива бързо и жителите на Земята трябва да се подготвят за нечувани катастрофи и бедствия.

Но през миналата седмица изкуствените спътници са изпратили данни за възобновяване на активността на Слънцето и според проф. Харисън това говори за началото на нов цикъл, чийто пик се очаква да бъде през 2012 г.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.