zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обзавеждане на стая за дете със специални нужди



Обзавеждане на стая за дете със специални нужди

Няколко неща, които да вземете предвид, за да направите детската стая не само практична, но и забавна.

ТЯ.bg

Ако подготвяте стая за дете със специални нужди, разбира се трябва да се съобразите най-напред с неговите физически нужди, но не по-малко важно е да не забравяте, че всички деца се радват да имат забавна, истинска детска стая. Като комбинирате някои детайли, които да посрещнат специалните нужди на детето, с други елементи, които да му доставят радост, вашето дете ще има стаята, за която винаги е мечтало, и която същевременно ще е практична.

Инвалидна количка

Ако стаята на детето трябва да побира инвалидна количка, уверете се, че входът към стаята няма странен преход от подовата настилка в коридора към спалнята. Също така избягвайте тесните ъгли, през които ще е трудно за детето да се придвижва, и дръжте пътеките, по които ще се осъществява предвижването, свободни от препятствия. Гладките подови покрития са по-добър избор за подова настилка от килимите.

Складиране и подреждане на вещите

Всичко в спалнята на детето трябва да е лесно достъпно за него, за да се справя то само, ако е възможно. Забравете скриновете с чекмеджета и вместо тях използвайте разноцветни кошове, които се отварят лесно. От голяма полза може да се окаже и премахването на вратата на дрешника, а закачалките трябва да са по-ниско разположени, за да се достигат лесно. Ако използвате мебели с чекмеджета, се уверете, че дръжките на чекмеджетата са лесни за хващане. Ниски библиотеки с дълги рафтове са по-подходящи от високите библиотеки.

Медицински нужди

Ако детето често бива подлагано на медицинско лечение или физиотерапия в стаята си, трябва да се погрижите това да е възможно най-облекчено. Подредете мебелите в стаята по начин, който ще избегне нуждата да се разместват, когато стане време за манипулациите. Това ще направи лечението и терапията да изглеждат по-естествено и да се усещат по по-малко стресиращ начин и за детето, и за вас. Ако детето ви обича да държи определени играчки по време на манипулациите, се уверете, че тези играчки са лесно достъпни.

Място...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.