zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо всъщност плачат бебетатаЗащо всъщност плачат бебетата

Винаги ли плачът на детето е причина за притеснение и дори паника? И как да разберем причината за него?.

здраве.bg

Плачът на бебето и малкото дете са сред нещата, които най-силно притесняват родителите. Но има ли винаги основателна причина за това наше притеснение?

Испански учени от университета на Валенсия са разработили цяла класификация на детския плач. За да разберем причината за това защо бебето или малкото дете плаче, е достатъчно да погледнем лицето му, смята авторът на изследването д-р Мариано Холиз.

Според него плачът на детето е единственият начин то да изрази своите негативни емоции. А в зависимост от мимиките, които то прави, и от интензивността на плача, може с доста голяма точност да се определи причината.

• Например, ако плачейки, детето държи очите си отворени, то е или изплашено, или сърдито.
• А когато ги затваря, най-вероятно изпитва болка.

Освен това добре е да следим и как се променя плача с течение на времето.

• Сърдитото дете в началото плаче много силно и интензивно. Постепенно неговият плач става по-малко „звучен” и малко по малко продължава да затихва, докато напълно спре.
• Ако обаче бебето изпитва болка или го е страх, се случва тъкмо обратното – в началото плачът е по-тих и почти плах, но с времето се засилва.

Ако обаче бебето изпитва болка или го е страх, се случва тъкмо обратното – в началото плачът е по-тих и почти плах, но с времето се засилва.

Испанските учени, цитирани от Би Би Си, са извършили своите наблюдения върху бебета и малки деца на възраст от 3 до 18 месеца.

Същевременно те наблюдавали и техните родители. Оказва се, и това изненадва малцина, майките по-добре разбират когато бебето им плаче, защото го боли. Но ако плачът е в резултат на друга причина, те не се ориентират толкова добре в конкретната му причина.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.