zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословното хранене се формира още през детските години



Здравословното хранене се формира още през детските години

Дори любовта към сладкото може да се контролира.

dieti.info
четете още в dieti.info


Здравословната храна осигурява на детето необходимите вещества, които са задължителни за правилното развитие и за осигуряването на адекватното хранене на всички органи и системи.
Колкото се може по-рано у детето трябва да се създават навиците за здровслоното хранене, защото в последствие те много по-турдон се променят, сочи статия в новия брой на International Journal of Obesity.

Изследователите смятат, че съвременните деца предпочитат белия хляб, бисквитите, сладките закуски, картофите, чипса, шоколада и газираните напитки, а употребяват в недостатъчно количество плодове и зеленчуци, риба и прясно месо. Именно подобна диета, съчетана с ниската физическа активност, е в основата на детското затлъстяване.

Децата приемат ограничено количество цинк, желязо, калций и магнезий и лошо балансираната диета в съчетание с ниски нива на активност може да предизвика в бъдеще остеопороза или сърдечно-съдови заболявания. На по-ранен етап се проявяват първите негативни признаци: недостиг на енергия, бърза умора, нарушение на концентрацията на вниманието, понижен имунитет и повишено ниво на холестерола.

Промяната в храненето (дори само няколко продукти) може да подобри състоянието. Зърнените закуски с мляко са добър избор, способен да удовлетвори хранителните потребности на човека на всякаква възраст. Приготвяйте на детето втора закуска за училище: сандвичи с богата плънка, плодове, ядки или стафиди, като не забравите да добавите и бутилка минерална вода, съветват специалистите.

Основното хранене трябва да включва продукти, богати на целулоза: бобови култури, грах, плодова салата, кисело мляко, мляко с ориз.
Отделяйте особено внимание на храненето на децата, защото именно в тази възраст се появяват много от разстройствата в хранителното поведение. Това е особено важно за момичетата, защото изграждането на нормалните функции на половата система се извършва именно на тази възраст и изисква много...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.