zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разследват СЗО заради истерията около свинския грип



Разследват СЗО заради истерията около свинския грип

Печалбите от ваксина срещу A/H1N1 се оценяват на близо 10 млрд. долара.

Съветът на Европа назначи проверка за връзките между Световната здравна организация и фармацевтични компании.

19 януари 2010, здраве.bg

Пандемията от вируса на т.нар. свински грип върви трайно към затихване и по-голямата част от произведената срещу голяма сума ваксина срещу A/H1N1 остана неизползвана. Редица държави като Швейцария, Франция, Германия, Холандия, Испания и САЩ се опитват да препродадат запасите си от ваксини на занижена цена или да разтрогнат подписаните с фармацевтичните филми договори, пише швейцарският вестник Tribune de Geneve.

“Възмущението се засилва. Подозренията за сговор между СЗО и фирмите-производителки на ваксините се увеличават и вече достигат най-високите нива на организацията”, се казва в статията, “Съветът на Европа обяви, че ще назначи разследване за влиянието на фармацевтичните гиганти в СЗО, а френският Сенат вече изслуша обясненията на представителите на лабораториите Sanofi Pasteur, Novartis, GlaxoSmithKline и Baxter – 4-те, които разработиха и пуснаха в масова продажба ваксини срещу новия грип”.

В зависимост от резултатите, до които ще доведе разследването, някои страни дори допускат, че може да излязат от СЗО.

Според известният немски епидемиолог Волфганг Водарг, привлечен от Съветът на Европа като консултант, станалото е “един от най-големите скандали в медицината, защото лабораториите са предизвикали необоснована психоза и са подвели цели правителства да вземат напълно ненужни мерки и да изхарчат милиони за излишни ваксини”.

Швейцарският вестник пише още, че са очевиден факт близките контакти на група сътрудници от СЗО с фармацевтични производители, а недоволството се засилва от непрозрачния получастен-полудържавен начин на финансиране на СЗО.

По оценка на американската банка JP Morgan трите най-големи производители на ваксини срещу A/H1N1 - Glaxo, Novartis и Sanofi Pasteur ще спечелят допълнително между 7,5 и 10 милиарда долара.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    любопитно    лекарства    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.