zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сънищата зависят и от интелекта ниСънищата зависят и от интелекта ни

здраве.bg

Какво сънуваме пряко зависи от степента на интелекта на отделния човек, твърдят американски учени. Тяхното изследване, базирано на наблюдение на повече от 2000 души, показва, че повечето хора или не сънуват, или не запомнят сънищата си.

“Само тези, показали най-високи резултати на IQ-тестовете сънуват постоянно. При това, колкото по-развит интелектуално е човек, толкова по-ярки и по-цветни са сънищата му”, твърдят авторите на изследването, цитирани от Ройтерс.

По своята същност сънищата са време за подреждане на информацията - мозъкът анализира постъпилите през деня данни и решава много задачи. “Повечето пророчески сънища и присънили се открития (например Периодичната таблица на Менделеев) могат лесно да бъдат обяснени -мозъкът решава по време на сън поставените задачи и намира изходи от най-трудните ситуации”, смятат американските учени и допълват: “Ако човек не е развит интелектуално, той не се стреми към разрешаването на каквито и да е въпроси, нищо не го интересува освен обикновените делнични дела и съответно рядко сънува, тъй като мозъкът му по време на сън също спи в буквалния смисъл на тази дума”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.