zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите постижения на медицината за 2009-та



Най-големите постижения на медицината за 2009-та

4 декември 2009, здраве.bg

Девет са най-забележителни открития през настоящата 2009 г., които очертават да променят коренно начините, по които се предотвратяват, диагностицират и третират някои често срещани състояния и заболявания. Това е мнението на редакторите в областта медицина на Ройтерс.

“Това беше годината, в която бяхме залети от информация за здравните грижи – било заради т.нар. свински грип, било заради желанието на първия цветнокож американски президент за драстична реформа в здравеопазването”, коментират авторите на обзорната статия. Но това, което за пореден път остава незаслужено на втори план е, че 2009-та донесе забележителен напредък в истинската медицина – от почти неочакван прогрес при ваксините срещу неподадаващи се до момента на такъв тип въздействие заболявания, през нови концепции за толкова познати теми като храната и физическите упражнения, до променящи из основи схващанията научни постижения в областта на тестовете, лекарствата и начините на лечение.

Сред многото иновации, разработени през годината, някои са особено обещаващи – защото не само могат наистина да променят живота, но в определени случаи дори да го спасят.

1. Предотвратяване на рака - по естествен начин

Важно научно откритие: за значението на физическите упражнения

През 2009 г. Американският колеж по спортна медицина официално дипломира първата група от треньори по упражнения срещу рака. Новата програма отразява все по-популярните идеи за това как физическата активност може да предпази от рак или дори да му въздейства. Онколозите, които някога мислеха, че раково болните трябва да не се претоварват, вече започват да предписват физически упражнения - като форма на лечение.

Увеличават се изследванията, които доказват, че физическите упражнения могат да понижат повторяемостта и да повишат възможността за оцеляване в случаите на рак. Например вече са налице доказателства, че умерената активност (като бързо ходене 3 часа на седмица) намалява смъртността при рак на гърдата и на дебелото...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.