zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите постижения на медицината за 2009-та



Най-големите постижения на медицината за 2009-та

4 декември 2009, здраве.bg

... и са първите, които са изолирани от пациенти в развиващия се свят (където са 95% от новите случаи на СПИН). Изследователите вече работят върху създаването на активна съставка, която ще стане основа на ваксината, чиято цел ще е да се стимулира производството в тялото на тези антитела.

4. Предпазване от високо рискова сърдечна недостатъчност

Важно научно откритие: омега-3 мастните киселини като лекарство

Омега-3 мастните киселини в много държави вече не са хранителна добавка, а медикаменти срещу сърдечни заболявания – след съответни подобрения във формулата и тестове върху достатъчен брой доброволци. На практика това се изразява в 3 до 4 пъти повече EPA и DHA (съставките на Омега-3) в таблетките отколкото съдържат капсулите рибено масло. Медикаментът се препоръчва за третиране на високите нива на холестерол (триглицеридите) в кръвта.

Преглед на 4-те основни изследвания от 2009 г. показва, че омега-3 мастните киселини успешно помагат да се лекуват пациентите с най-висок риск от сърдечни заболявания – тези, които са имали сърдечна недостатъчност или са прекарали инфаркт.

В същия преглед е установено, че EPA и DHA понижават риска от атриална фибрилация и атеросклероза. Все още обаче много малко специалисти знаят и прилагат омега-3 мастните киселини за предпазване и лечение на сърдечносъдови заболявания. Препоръката на изследователите са за 800 до 1000 мг от комбинирани EPA и DHA на ден за пациенти със сърдечни проблеми – количество, което много експерти сега препоръчват и за здравите хора (като хранителна добавка).

5. Предсказване на сърдечна недостатъчност и удар

Важно научно откритие: Endo-PAT устройството.

Хората с високо кръвно или повишен холестерол са със съответен риск от сърдечна недостатъчност, но досега лекарите не разполагаха с точен метод да определят най-рисковата група. Сега, едно устройство, което се прикрепя към пръста, може да тества и покаже липсата на еластичност на кръвоносните съдове (състояние, известно...

 
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.