zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето на зъбите и устата = здраво тяло



Здравето на зъбите и устата = здраво тяло

Препоръчва се почистването на зъбите с конец да се прави поне веднъж на ден.

Проблемите със зъбите, дъха и венците влияят върху здравето като цяло.

здраве.bg

... , кървящи венци) се представят по-зле на тестове за проверка на паметта и други когнитивни умения. При проведено изследване пациентите с гингивит дали значително по-лоши резултати най-вече на два теста – забавен вербален отговор и изваждане – умения, които използваме всекидневно.

4. Понижават риска от инфекция и възпаление на тялото

Лошото здраве на устата се свързва с развитието на инфекции и в други части на тялото. Според изследванията, лошата устна хигиена и периодонталните заболявания се асоциират дори с развитието на пневмония. Бактериите в устата могат да се придвижат в белите дробове и да причинят инфекция или да влошат вече налични проблеми.

Друго изследване е установило връзка между заболяванията на венците и ревматоидния артрит - автоимунно заболяване, което причинява възпаление на ставите. Експертите твърдят, че механизмът на разрушаване на съединителната тъкан при заболяване на венците и ревматоиден артрит е сходен. Балансираното хранене, редовното посещение на зъболекаря и добрата орална хигиена помагат да се понижи рискът от загниване на зъбите и заболяване на венците. Общият съвет е зъбите да се мият поне два пъти на ден и да се почистват с конец веднъж дневно. Използването на антибактериална паста за зъби или вода за уста също помага за понижаване в устата на броя бактерии, които причиняват гингивит.

5. Помагат за поддържане на стабилно ниво на кръвната (и при наличие на диабет)

Хората с неконтролиран диабет често страдат и от заболяване на венците. Ако човек е диабетик, организмът му се справя по-трудно с инфекциите, включително с тези на венците.

Специалистите са установили, че при наличие на диабет, е по-вероятно да се развият и сериозни проблеми с венците. Това пък допълнително затруднява контролирането на нивата на кръвната захар.

Ако се намали рискът от гингивит, като се поддържа здравето на устата, това помага на контрола върху кръвната захар, което е така важно при диагноза диабет.

6. Помагат на бременните...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.