zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето на зъбите и устата = здраво тяло



Здравето на зъбите и устата = здраво тяло

Препоръчва се почистването на зъбите с конец да се прави поне веднъж на ден.

Проблемите със зъбите, дъха и венците влияят върху здравето като цяло.

здраве.bg

Грижата за устата – зъбите и венците – допринася много повече от това, да направи усмивката блестяща и бяла. Здравето на устата и на тялото вървят ръка за ръка. Добрата орална хигиена и състояние на устната кухина подобряват цялостното здраве, като понижават риска от сериозни заболявания и дори имат отношение към по-добрата паметта в златните ни години. Връзката между здравето на устата и тялото вече е установена научно и доказателствата за това стават все повече.

Никога не е твърде рано да започнете да учите децата си как да се грижат за зъбите и венците си. Този здравословен навик, изграден в детството, ще им се отплати по-нататък в живота. И, ако сте изкушени да пренебрегвате навиците за добрата устна хигиена – миенето с четка, почистването с конци и редовното посещение при зъболекаря... освен всичко друго сте пример на подражание за децата си.

Предлагаме ви 6 причини, заради които здравите зъби и венци наистина ще допринесат за цялостното ви здраве:

1. Повишават самоуважението и самоувереността

Болните зъби и венци често се асоциират не само с неприятна за гледане уста, но и с много лош дъх – толкова лош, че би могъл да повлияе на самочувствието и самоуважението ви. Със здрава уста - без заболявания на венците и без кариеси, качеството на живот също се подобрява – можете да се храните правилно, да спите по-добре и да се концентрирате, без да ви разсейват устните инфекции или болящият зъб.

2. Понижават риска от сърдечни заболявания

Хроничното възпаление на венците се асоциира с развиването на сърдечно-съдови проблеми като например запушване на кръвоносните съдове и удар.

Специалистите все още не се изказват окончателно, че има пряка взаимовръзка между заболяванията на венците и изброените сериозни проблеми, но редица изследвания потвърждават тази вероятност. Резултатите от тях подсказват, че здравето на устата помага да защитим цялостното здраве на организма.

3. Запазват паметта

Хората с възпаление на венците (подути...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.