zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да увеличим хормоните на щастието



Да увеличим хормоните на щастието

здраве.bg

... серотонинът.

Триптофан се съдържа в значителни количества и в соята, месото, изварата, киселото мляко, фъстъците, сушените фурми, млякото, пилето, рибата, пуешкото месо, овеса.

2. Спорт
Физическите упражнения не само тренират тялото. Те подобряват обмяната на веществата и с това помагат за производството на ”щастливите” хормони.

3. Положителни емоции
Получаването на позитивни впечатления - кино, театър, приятно общуване, шопинг, секс (списъкът може да бъде безкраен) - също стимулира изработването на хормони на удоволствието.

4. Ярко осветление
В есенните и зимни облачни дни настроението рязко спада. Липсата на слънчева светлина води до активното изработване на мелатонин, който възпрепятства синтеза на серотонина. Затова: по-често включвайте в стаята силна светлина – по този начин ще избегнете сезонната депресия.

Любовта също е химия. Ние реагираме на особените вещества, присъстващи в потта на представителите на противоположния пол – феромоните. Под тяхното влияние мозъкът изработва особени възбуждащи вещества (фенилетиламин, допамин, норепинефрин) и възниква усещането за еуфория, благодарение на което се появява чувството за безопасност и спокойствие.

За приповдигнатото настроение голямо значение има и още един хормон - окситоцинът, който се отделя при прегръдка, докосване или друг вид физическа близост.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.