zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипната пандемия - една огромна корупционна афера!?



Грипната пандемия - една огромна корупционна афера!?

Според журналистите, причина за пресилената реакция не е страшният грип, а перфектната пиар кампания на специалисти на СЗО.

Датският в. Информейшън изнася връзките на експерти от СЗО с водещи фармацевтични компании.

24 часа

Пандемията от свински грип може да се окаже най-огромната корупционна афера напоследък. Хипотезата не е нова, но се появява за пореден път, след като разследващи журналисти от датския в. "Информейшън" са проучили връзките на експерти от Световната здравна организация с водещи фармацевтични компании. Според тях в момента за фармацевтичната индустрия криза няма, тъй като тя трупа огромни печалби покрай паниката сред населението от обявената пандемия.

Много учени, които заседават в комитети на организацията, също получавали тлъсти комисионни от компаниите.

Заради истерията от разпространението на новия грипен вирус А(H1N1) заводите на фармацевтичните гиганти работят на няколко смени, като едва смогват да изпълнят заявките, става ясно от датското разследване, цитирано от в. 24 часа.

Според официалната статистика жертвите на свинския грип в световен план са около 6000, докато средната годишна смъртност от "обикновения" грип достига до 500 хил.

Причина за пресилената реакция на властите в различните страни, които трупат запаси от ваксини и антивирусни препарати, не е страшният грип, а перфектната пиар кампания на специалисти на СЗО, категоричен е в. "Информейшън" (Information).

СЗО обяви пандемия под натиска на група съветници, предвождана от Алберт Остенхаус, който в момента той се разследва, след като стана ясно, че получава заплата от няколко фирми, произвеждащи ваксина срещу A(H1N1).

Повод за кампанията за масово ваксиниране пък стана резолюция на СЗО от 7 юли, приета под влиянието на нейни експерти, които са платени съветници и на фармацевтични фирми.

Говорителят на СЗО Грегъри Хертъл коментира статията, като подчерта, че организацията не може да се откаже от услугите на водещи експерти поради това, че имат финансов интерес от приемането на една или друга стратегия за борба с болестите.

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.