zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието: 6 мита и истината зад тях



Щастието: 6 мита и истината зад тях

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

... опиати на тялото, а третият е “на състраданието” (т.е. той също стимулира желанието ни да помагаме, но чрез друг механизъм).

Възможно ли е състраданието да ни е заложено от природата? Любопитно изследване от 2006 г. показва, че дори самата мисъл за участие в благотворителна дейност спонтанно активира тази част от мозъка, наречена мезолимбична пътека - центърът на “награждаване”, който се асоциира пряко с чувството на радост.

Макар че дори мисълта за даряване на пари за добра кауза може да повиши нивото на щастие (поне при много хора), контактът лице в лице има по-голямо въздействие. Според учените, вероятно това се дължи на факта, че се включват по-пълно мозъчните посредници– чрез тона на гласа, изражението на лицето и на цялото тяло.

Мит №6: Едно и също е подходящо за всички

Ако търсите вълшебен елексир за това да се чувствате щастливи, ви очаква разочарование – такова няма! Но пък има много начини да постигнем удовлетворение. Например:

- Изберете нещо, което е значимо за вас самите, независимо дали то допринася за чувството на благодарност, свързаност, прошка или оптимизъм. Ще постигнете най-голям успех, ако всеки избор съответства на личността ви. Това ще помогне и да не се адаптирате прекалено бързо към дейността.

- Оценете силните си страни и измислете какво да правите, за да ги реализирате най-добре. Всъщност възможностите са ограничени единствено от въображението ни.

- Сменяйте дейностите - защото да се поддържа нивото на удовлетвореност до голяма степен е въпрос на това да откриваме нещото, което ни пасва. Ако не е така, желанието бързо ще изчезне.

Да осъществяваме желанията си, като влагаме усилия в това, наистина създава удоволствие от живота (и съответното усещане за щастие) и започваме да го възприемаме като смислен, пълноценен и изпълнен с удоволствия.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.