zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

25 здравословни храни



25 здравословни храни

Диетолозите препоръчват не да се избягват яйцата, а да се консумират по 3-4 на седмица.

Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие.

здраве.bg

... и на желязо, което помага да се доставя кислород за енергия до клетките и на фолиева киселина - витамин от група В, който предпазва плода от дефекти.

Приготвяйте замразени спаначни листа (те осигуряват повече желязо сготвени, отколкото сурови) и ги сервирайте като гарнитура към вечерята няколко пъти седмично.

15. Домати

Те са най-често срещаният източник на ликопен - антиоксидант, който защитава организма от сърдечни заболявания и според някои данни – от рак на гърдата. Единственият проблем с доматите е, че обичайно ги ядем в соса за спагети или на резени върху сандвича. За по-здравословен ефект, разрежете доматите на 4, залейте ги със зехтин, чесън на прах, сол и пипер. Печете ги 20 минути на 200 градуса и ги сервирайте с пилешко месо.

16. Сладки картофи

Картофът е един от най-добрите начини за набавяне на витамин А – важно вещество, което предпазва и поддържа очите, кожата, дихателния, уринарния и чревния тракт. Картофът е от храните, най-богати на бета-каротин, който тялото преработва до витамин А. Бета-каротин съдържат също морковите, тиквата, къдравото зеле и пъпешът, но в по-малки количества. Половин чаша картофи имат само 130 калории, но доставят на организма 80% от необходимата дневна доза витамин А. Но ги консумирайте печени или задушени, а не пържени.

17. Чесън

Той съдържа повече от 70 активни фитохимикали, включително алицин, който доказано понижава високото кръвно (с около 30 единици). Редовната консумация на чесън понижава опасността от рак на яйчниците, на дебелото черво и други видове рак. Алицинът се бори ефективно и с вирусните инфекции и бактериите. Това действие на чесъна е познато и на народната медицина. А съвременни изследвания доказват, че хората, които редовно ядат чесън, боледуват с над 60% по-рядко от настинки.

За да направим чесъна по-здравословен, смачкайте скилидките и ги оставете да постоят 20-30 минути преди сготвянето – това активира и запазва съставките, подпомагащи сърцето.

18. Червени...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.