zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Необходим ли е специален режим на хранене при кърмене



Необходим ли е специален режим на хранене при кърмене

Кои хранителни продукти е добре да отбягвате и кои – да употребявате по-често.

Тя.bg

За ползата от кърменето няма нужда да се говори. Но каква храна трябва да употребява кърмещата жена, за да предпази детето си от болки в коремчето или от алергични реакции е въпрос, който си струва да повдигнем.
Много жени по време на кърменето не употребяват пържена или солена храна. По този начин те се ограничават и като че ли страдат от наследствена хранителна алергия или я предават на детето си. Всъщност от хранителна алергия страда повече децата, които са на изкуствено хранене. Ето защо средностатистическата жена не трябва да спазва строги правила за хранене.

В началото на кърменето майката трябва да бъде особено внимателна: ферментната система на новороденото е уязвима през първите три седмици след раждането. И затова през този период храненето трябва да бъде изградено на принципа „да не се навреди” не бебето.

Всеки продукт, попаднал в майчиния организъм, се понася по определен начин. Зелето и грахът не могат „да попаднат” в кърмата, но при детето може да се наблюдава някаква реакция към тези продукти. Неусвоената храна може да бъде причина за лошото здравословно състояние на кърмачето. Затова всички продукти трябва да бъдат пресни, без консерванти, минимално рафинирани, без канцерогени и химически добавки. Това значително ще облекчи живота на майката и на детето.

През първите три седмици от кърменето, педиатрите препоръчват на майките да се въздържат от следните продукти, провокиращи алергиите: мед, цитрусови плодове, шоколад, а употребата на млечни продукти да се сведе до минимум, тъй като те се понасят лошо от детския организъм и предизвикват образуването на обриви по кожата.

Въвеждането на нови продукти трябва да става постепенно. Задължително трябва да се наблюдават реакциите на детето. Най-добре е сутринта да се изяде малка порция или парче от новия продукт и внимателно да се наблюдава състоянието на детето. Ако възникнат колики, те ще минат до вечерта и нощта ще протече спокойно.

Ако детето е здраво и се чувства добре, след третия месец майката...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.