zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болките в гърба: недостатъчно движение и грешна позаБолките в гърба: недостатъчно движение и грешна поза

Днес 75% от хората се оплакват от болки в гърба

В днешно време 75% от хората се оплакват от болки в гърба.

здраве.bg

Един от основните физиологични проблеми на човек в днешно време е хиподинамиката – недостатъчното движение. Нашите делници и празници изглеждат обикновено така: от стола пред бюрото – в колата, от нея – в асансьора, а после във фотьойла пред телевизора. А в почивните дни най-удобно се наместваме на дивана.

И си плащаме за всичко това.
Цената, колкото и малко хора да го разбират, е непосилно висока. Нали, в края на краищата, гръбнакът е предназначен да “обслужва” движения. И ако той дълго време остава без достатъчно натоварване, рано или късно отслабва.

Съвсем не случайно днес 75% от хората се оплакват от болки в гърба. А те са предизвикани основно от това, че малко се движим и много седим.

Освен това, в много случаи позата на седене често не е удобна и естествена – често сме принудени да седим в неудобни пози - едни мускули са напрегнати, а други - неестествено отпуснати и в бездействие.

В медицината това явление се нарича „патологично двигателен стереотип” или неправилна осанка. Напрягането на мускулите води до изкривяване на гръбнака, то влияе неблагоприятно и на артериите и вените, в резултат на което се появяват болки. Основна предпоставка за здрав гръб е достатъчната подвижност и подходящото положение на тялото. За съжаление, много хора с времето свикват да стоят или седят в неправилна поза – болките като че намаляват, но на практика съвсем не е така.

Това може да се поправи, ако постоянно се обръща внимание на някои неща.

Ето няколко правила, които е добре да ръководят всеки във всекидневието му:

· Ако почувствате мускулни спазми,поставете пакет с лед върху раменната или тилната част на главата или разтрийте с кубче лед болните места.

· За разтоварване на мускулите на ръцете е подходяща студената вода. Напълнете съд и поставете ръцете в него поне за минута.

· Ежедневно по няколко пъти на ден правете следното упражнение: плътно притискайки брадичката към гърдите, обръщайте глава наляво и надясно, а после извършвайте кръгови движения...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.