zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 начина да останем здрави в сезона на грипа и настинките



10 начина да останем здрави в сезона на грипа и настинките

здраве.bg

Няма как да не ви се е случвало - една най-обикновена настинка или грип дори без усложнения карат организма да се чувства изтощен седмици наред. И лошото е, че животът не спира, докато си стоите вкъщи и пиете чай или ядете пилешка супа. Домашната работа, поръчките и служебните ангажименти се трупат – после ще се налага да наваксвате. За да избегнете всичко това:

1. Не пипайте излишно

Дръжте ръцете си настрана от всяка повърхност, върху която може да има микроби. А и далеч от лицето си. Директният контакт с болен (като докосване или целувка) е най-честият начин, по който се предават вирусите. 80% от настинките и грипа се разпространяват именно чрез директен контакт.

Недиректният контакт (като например да докоснете дръжка на врата, която е пипал болен) и да пренесете до лицето си микробите като пипате устата, очите или носа си, е друг често срещан начин на разнасяне на заразата от един човек на друг.

Разбира се, няма как да спрете да пипате всичко, но все пак можете да следите къде попадат ръцете ви. Мийте ги често и не докосвайте очите, носа и устата, след като сте били на място с много хора.

2. Мийте се редовно

Правилната хигиена на ръцете е особено важна през сезона на настинките и грипа. Но според изследване само 77% от хората мият ръцете си, след като са ползвали тоалетна. А чистотата на ръцете е най-важния превантивен метод за намаляване на риска от вирусно заболяване.

Всеки път щом използвате тоалетната, мийте ръцете си с топла вода и сапун за не по-малко от 15-20 секунди.

След като се измиете, не пипайте крана на мивката, приборът за хартиени кърпи или дръжката на вратата по пътя навън. Използвайте ръцете си над китката или лакътя, за да затворите крана и да си откъснете хартиена кърпа. Носете използваната хартия до вратата и я използвайте, за да я отворите, чак след това изхвърлете кърпата в кошчето.

3. Намалете стреса

Вече сте го чували със сигурност, но още един път няма да навреди – стресът не само се отразява...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.