zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Осъдиха НЗОК да плати 100 хиляди за нарушаване на права



Осъдиха НЗОК да плати 100 хиляди за нарушаване на права

Това е най-голямата глоба, налагана някога на Касата.

14 октомври 2009, здраве.bg

Петчленен състав на Върховният административен съд остави в сила решението на тричленен състав на съда от 25.03.2009г по адм.д. №7551/2008г., с което ВАС е отхвърлил жалбата на Националната здравноосигурителна каса против решение №368/13.05.2008 г. по преписка № КЗК-760/2007 г. на Комисията за защита на конкуренцията в частта, с която на касата е наложена имуществена санкция в размер на 100 000 лв. за неизпълнение на решение 286/2005г. на КЗК. Националната здравноосигурителна каса е осъдена да заплати съдебни разноски на Българският фармацевтичен съюз и на Комисията за защита на конкуренцията. Глобата е за нарушението на правилата за плащане на аптеките, които имат договори с НЗОК.

През ноември 2007 г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение КЗК вече бе глобила един път НЗОК през 2005 г. с 30 000 лв.

През май 2008 г. КЗК глоби НЗОК повторно със 100 000 лева за явното неспазване на нейното предходно решение и нарушаване правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията.

Причина за високата глоба е, че НЗОК въобще не е изпълнила нареждането на КЗК да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравноосигурените лица.

След налагане на глобата, НЗОК обжалва решението на КЗК пред тричленен състав на Върховния административен съд. С решението си ВАС потвърди решението на КЗК, като отсъди, че поведението на НЗОК спрямо аптеките е незаконно и за това НЗОК понесе санкция от 100 000 лева. От НЗОК обжалваха решението пред петчленен състав на Върховния административен съд. С решението си от понеделник 12.10.2009г. петчленният състав на ВАС окончателно потвърди, че НЗОК нарушава правилата на конкуренцията.

Постановената глоба от 100 000 лева е безпрецедентна в историята на НЗОК, която през последните пет години е ощетила аптеките с милиони левове.

Напомняме, че през...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.