zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 начина мозъкът да работи по-добре8 начина мозъкът да работи по-добре

Т.нар. ефект на Моцарт е вече научно доказан.

Умът може да бъде трениран и приучен да функционира по-ефективно.

здраве.bg

Случвало ли ви се е да забравите да направите нещо важно? Или дълго не можете да си спомните номера на собствения си телефон? Или може би ви се е налагало да лепите къде ли не бележки за нещата, които задължително трябва да свършите?

Американски психолози от Университета на Чикаго са обединили резултатите от няколко изследвания в областта и дават осем основни правила как човек по-добре да мобилизира мозъка си:

1. Изберете подходящо време за умствено натоварване! Паметта на хората на средна възраст работи по-добре сутрин, докато младите запомнят по-лесно и по-добре в средата на деня.

2. Записвайте си! Една древна китайска мъдрост гласи: “Даже най-бледото мастило съхранява мислите по-дълго, отколкото най-добрата памет“. Водете си дневник, в който отбелязвайте всички за вас важни неща.

3. Стимулирайте паметта си! Последните изследвания показват, че количеството кофеин, съдържащо се в чаша кафе е достатъчно, за да ви помогне да се концентрирате.

4. Изберете си интелектуална професия! Изследвания от Полша са показали, че хората, чието израстване в кариерата зависи от техните интелектуални способности, се стараят да използват паметта си и интелекта си максимално, още повече развивайки ги.

5. Общувайте с хора по-умни от вас! Общуването с тях ще е стимул за развиване на паметта и вашите интелектуални способности като цяло. Това правило засяга и избора на семеен партньор.

6. Учете се от Леонардо! В книгата на Майкъл Хелб „Как да мислим така, като Леонардо“ (How to Think Like Leonardo da Vinci) са предложени различни стратегии как можем да развием своите интелектуални способности. Например авторът предлага на всички, които искат да подобрят своята памет да се научат да пишат или рисуват с другата ръка.

7. Слушайте Моцарт!...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.