zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Противогрипните ваксини - само за имуннослабитеПротивогрипните ваксини - само за имуннослабите

12 октомври 2009, vesti.bg
още новини от vesti.bg


Противогрипните ваксини не се препоръчват масово, а само ако пациентът попада в рискова група. Това обясни в интервю за БТА проф. Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология. По думите й здравият човек не се нуждае от противогрипна ваксина.

Ваксини и имуностимулации с определени препарати се препоръчват само ако имунната система наистина е отслабена и нарушена, обясни тя.

Сред рисковите групи са хора с хронични заболявания като диабет и астма например. Ако човек често боледува, развива усложнения, "прихваща" всяка инфекция, често му се налага да взема антибиотици, то той трябва да се обърне към специалист имунолог, съветва експертът.

В този случай е необходимо да се диагностицира дали имунната система е отчасти или по-тежко увредена и да се премине към нейното стимулиране.

Профилактиката трябва да започне в края на есента и началото на зимата. Имунитетът трябва винаги да се поддържа в добро състояние, а не да се подсилва само в определен период от годината, смята проф. Наумова.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.