zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовта не винаги спасява бракаЛюбовта не винаги спасява брака

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

За да живеете дълго и щастливо след сватбата не е задължително да се чувствате като герои от вълшебна приказка. Любовта не е единственото условие нито за щастливия брак, нито за неговото запазване, твърдят австралийски учени. Възрастта на съпрузите, предходните връзки и дори навик като пушенето са съществени фактори, които влияят на шансовете за дългия и успешен брак.

Психолозите от Националния университет на Австралия (ANU) са провели изследването с цел да установят какво точно е необходимо на съпрузите за дълъг и щастлив съвместен живот. През периода 2002-2007 г. те са анкетирали 2500 двойки, семейни или живеещи на семейни начала. Изследователите са сравнявали получената информация с информацията от семейства, които са се развели.

Оказва се, че двойките, в които мъжът е с 9 или повече години по-голям от жената, се развеждат над 2 пъти по-често. Същото се отнася и за двойките, в които мъжете са се оженили преди своята 25-та година.

Децата също влияят на продължителността и устойчивостта на брака. 20% от съпрузите с деца (независимо от това дали те са общи или от предходен брак) и 9% от двойките, които не са имали деца преди брака, са прекратили съвместния си живот. Жените, които са искали да имат деца много по-силно от своите партньори, също по-често са стигали до развод.

Силно влияние върху продължителността на брака, според австралийските учени, оказва и опитът на предходното поколение. 16% от мъжете и жените с разведени родители в крайна сметка също са се развели, докато само 10% от двойките, израснали в семейства с двама родители, са се отказали да живеят заедно.

Партньорите, които са встъпили в брак за втори или трети път, са се развеждали с цели 90% по-често в сравнение с женените само веднъж.

16% от семействата, които смята себе си за бедни или в които съпругът е бил безработен дълго време, също са се разпадали. Тази тенденция не е налице, когато...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.