zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 удоволствия, които удължават живота



5 удоволствия, които удължават живота

здраве.bg

... щастието, които ни помагат да гледаме положително на света. Организмът преживява малък стрес, но този стрес е полезен - той ободрява и тонизира.

Ленността

Според една от теориите за стареенето, колкото по-бавно протича обмяната на веществата в тялото на човек, толкова по-дълго живее той и толкова по-късно идва старостта. Всяко живо същество е надарено от природата с определено количество енергия, ние хората - с 2500 кДж на 1 грам тегло. Но колко бързо изразходваме това количество зависи от самите нас. Например от това в какво темпо живеем. Вечното движение, бързането, желанието да се успее във всичко, хроничният стрес, логично водят до повече разход на енергия.

Затова, не забравяйте от време на време да се спирате, отпускате или просто да мързелувате. Не натоварвайте твърде много мускулите си. Спортните занимания трябва да носят удоволствие, а не да пренапрягат тялото си. Разумната тренировка спомага за по-бавният ритъм на сърцето в спокойно състояние и за икономичната работа на всички система в организма. Има спортове, в които съотношението между ползата за здравето и потреблението на енергията е най-балансирано. Такива са бадминтонът, плуването, конният спорт, карането на колело.

Сексът

Лесно е да го наречем най-приятното лекарство срещу старостта. Защото сексът укрепва сърцето. Изследвания, проведени в Ирландия, показват, че при мъжете, на възраст 40-55 години, които правят секс 3 пъти седмично и по-често, вероятността от инфаркт и инсулт е 2 пъти по-ниска. Сексът е прекрасна профилактика и на диабета от тип ІІ, който зачестява с напредването на възрастта. След оргазъм и при мъжете, и при жените са повишава нивото на инсулина и се подобрява въглехидратният обмен.

В кръвта си сексуално активните хора имат с 30% повече антитела, т.е. имунната им система е по-силна. Затова и тези хора боледуват по-рядко.

Сексът е и добро обезболяващо средство и профилактика на депресията. По време на секс се произвеждат ендорфини, които са естествен...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.