zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-полезното в чесъна е миризмата му



Най-полезното в чесъна е миризмата му

здраве.bg

Чесънът носи полза, само когато се употребява непосредствено след неговото обелване или нарязване. Положителното му влияние върху сърдечно-съдовата система не се дължи на антиоксидантите (както се смяташе досега), а на сероводорода, който се образува при неговото разрязване или сдъвкване, твърдят учени от Изследователския център по сърдечно-съдови заболявания към университета на Кънектикът.

“Оказва се, че пресният чесън влияе особено добре на кръвотока в аортата, както и за регулиране на кръвното налягане. Съдържащият се в него сероводород води до разширяване на стените на кръвоносните съдове и по този начин увеличава проходимостта им”, смятат специалистите.

Сероводородът притежава свойството да отпуска гладките мускули на стените на кръвоносните съдове и по този начин премахва спазмите, т.е. предпазва от инсулт и инфаркт.

“Всяка термична обработка отнема целебните свойства на чесъна”, предупреждават американските учени.

Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното научно издание Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.