zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да почернеем без да си навредим!



Да почернеем без да си навредим!

здраве.bg

... е изключително ефективно срещу вредните микроорганизми. Без съмнение слънчевите бани помагат срещу повечето инфекциозни заболявания включително грип, ангина и пневмония. Ултравиолетовите лъчи са полезни при лечението на акне, екзема, псориазис и невродермит.

Но... дерматолозите препоръчват само 15-минутен престой 3 пъти дневно. За да се укрепи имунитетът не е необходимо с часове да бъдем на слънце. Дори по-скоро обратното – предозирането на слънчевите лъчи намалява количеството на лимфоцитите в кръвта, активизира вируса на херпеса и изостря ангината, фарингита и стоматита и понижава ефективността на поставените ваксини.

• Слънцето оказва благотворно влияние и на зрението. При светлинен глад се понижава възприемащата способност на ретината и зрението се влошава.

Но... за нормалното функциониране на ретината са достатъчни 20-30 минути пребиваване на слънце, при това не под преките слънчеви лъчи. Очите се нуждаят от светлина, а не от ултравиолетови лъчи, които са пагубни за ретината и водят до понижаване на остротата на зрението.

Причина за вредния ефект на слънцето е ултравиолетовото излъчване. В него учените определят 3 области на излъчване:

UV-лъчи от типа А. Те са около 99% от достигащите до повърхността на Земята ултравиолетови лъчи. Имат свойството да проникват през стъкло, частично през дрехите и дори през роговия слой на кожата, като по този начин водят до образуването на свободни радикали и увреждат веригите на ДНК.

В кожата проникват 20 до 30% от тези лъчи, а около 1% от тях достигат подкожната тъкан. Те не предизвикват слънчеви изгаряния, но са причина за развитието на рака на кожата и фотостареенето.

UV-лъчи от типа В. Малко от тях достигат до нас, тъй като 90% се поглъщат от земната атмосфера. Те практически не проникват през стъклото, на 70% се отразяват от роговия слой на кожата и отслабват с 20% при преминаването през епидермиса. В дермата проникват по-малко от 10%. В-лъчите могат да предизвикат слънчеви изгаряния....

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.