zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвното налягане: високо, ниско или нормално?



Кръвното налягане: високо, ниско или нормално?

здраве.bg

... свидетелство за това ,че артериите са станали по-малко еластични. Това често се дължи на появата на холестеролни плаки. Състоянието на кръвоносните съдове може да се определи с помощта на доплерография.

А ако се повишава долната граница (130/110), е показател за нарушения в работата на сърцето – то се отпуска по-лошо, когато се изпълва с кръв. В този има нужда от ултразвуково изследване.

Специалистите съветват хипотониците да започват деня с физически упражнения, да пият по-често чай и кафе, които помагат за повишаване на налягането. Хипертониците – напротив, трябва да ограничат употребата на тези напитки, както и на други течности (дори в най-горещите дни те не трябва да изпиват повече от 2 литра) за едно денонощие и не трябва да приемат повече от 5 г сол.

Разликата между горната и долната граница по норма трябва да варира от 30 до 60.

От 45 до 120 удара/минута

Ако усещате как сърцето ви бие ту по-бързо, ту по-бавно, а понякога съвсем спира, може да си купите тонометър с функция за измерване на пулса и индикация на аритмия.
Измерете пулса си. Нормата е 60/90 удара /минута. Ако сърцето без видима причина (уплаха, физическо натоварване) бие с честота 100-120 удара /минута, по-често се стига и до неправилен сърдечен ритъм, т.е. налице е аритмия. За такава става дума и когато ритъмът е твърде бавен (45/50 удара /минута), а не сте активен спортист, нито сте тренирали активно в продължение на години.

Как да измерваме правилно кръвното

В домашни условия днес се ползва електронен тонометър. За да сте по-сигурни в правилността на показателите, 1 час преди измерването не трябва да приемате храна, кафе и алкохол, не трябва да пушите и да извършвате физическо натоварване. Седнете удобно (но не с кръстосани крака), отпуснете се, поставете лакътя си на масата или облегалката на фотьойла така, че ръката ви да бъде на нивото на сърцето. Първото измерване е тестово. На него влияят и вълнението, и особеностите на стените на съдовете. След 4 минути...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.