zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Почина кралят на попа



Почина кралят на попа

фото: Reuters

Сърдечна недостатъчност е предполагаемата причина за смъртта на Майкъл Джексън.

26 юни 2009, здраве.bg

Най-успешната поп-звезда на последните 30 години Майкъл Джексън е починал вчера в своя дом в Лос Анжелис в резултат на сърдечна недостатъчност, съобщиха световните агенции.

Според първите сведения, когато парамедиците са се отзовали на обаждането от дома на звездата, той вече не е имал пулс и не е дишал. Въпреки това е бил незабавно откаран в Медицинския център на Университета на Калифорния в Лос Анжелис, където смъртта е била потвърдена.

Коментари на специалисти предполагат, че става дума за сърдечна недостатъчност, а не за сърдечен удар, макар различията между двете състояния понякога да не се отчитат. “При сърдечна недостатъчност става дума за нарушаване на сърдечния ритъм (до което може да се стигне и в резултат на сърдечен удар, но не е задължително)”, коментира Дъглас Зайпс, професор по медицина в Университета на Индиана и бивш президент на Американския колеж по кардиология (American College of Cardiology).

“Сърдечната недостатъчност е състояние, при което долната камера на сърцето не функционира нормално, а ритъмът й достига до 600 в минута. Така се прекъсва снабдяването с кръв на мозъка и останалите части от тялото. Ако функцията не бъде възстановена до 4-5 минути, в почти всички случаи се стига до фатален край”.

В 30 до 50% от случаите на проявена сърдечна недостатъчност това е първият симптом за налично сърдечно заболяване, т.е. липсват болки в гърдите, затруднено дишане или какъвто и да било друг признак за проблем.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.