zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какви слънчеви очила да си изберем



Какви слънчеви очила да си изберем

Розовите очила са доказано вредни.

Неправилно е да се смята, че слънчеви очила трябва да се ползват само през лятото.

здраве.bg

Слънчевите очила далеч не са само стилен моден аксесоар, а и основно средство за защита на очите от ултравиолетовото излъчване. Мнозина погрешно смятат, че UV-лъчите са по-силни през летния сезон. Това съвсем не е така. Определящо е колко време прекарвате на слънце, независимо дали лятно или зимно. Ето защо за очилата винаги е толкова важно да бъдат качествени.

Стъклата на очилата е препоръчително да са стъклени. Най-новите пластмаси разбира се не са толкова лоши, но въпреки това по тях бързо по появяват драскотини. Стъклото може лесно да се различи от пластмасата по теглото : то е доста по-тежко.

Отделно от това стъклата трябва да притежават 100% защита от ултравиолетовите лъчи. Стъкла от полимери като CR- 39 и С-13 използват повечето професионални спортисти, които прекарват дълго време на слънце.

Огледалните стъкла са ефектни, но все пак не дават 100% защита.

Степента на защита, която обикновено е посочена върху дръжката, етикета или в паспорта на очилата, НЕ зависи от цвета на стъклата. Търсете знак UV 400! Той означава, че в химическия състав на стъклата влизат добавки, които осигуряват именно 100% защита.

Очилата с пластмасова рамка са по-лесно чупливи за разлика от тези, чиито рамки са от метал. Нетрадиционните доскоро материали от рода на каучук и титанфлекс лесно възстановяват формата след извиване или изкривяване, докато пластмасата не притежава такива свойства. Ето защо на първо място е, разбира се, металът – най-скъпият и най-надежден материал за рамки.

За да нямате сърбежи в областта на носа избирайте си очила с противоалергенно покритие (за него се издава специален сертификат).

Доказано е, че жълтите, розови и оранжеви очила са вредни. Жълтият цвят например превъзбужда ретината, като предизвиква оптичен стрес. Зелените слънцезащитни филтри имат лечебен ефект, защото понижават очното налягане. За ретината на човешкото око е най-подходяща неутралната сива гама. Такива филтри не променят естествения цвят...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.