zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да не пълнеем на средна възраст



Как да не пълнеем на средна възраст

Средната възраст изисква друго отношение към живота и промяна в диетата и храните.

здраве.bg

... промени, а психологическите. Човек осъзнава, че животът преваля – страстите намаляват, децата са пораснали и поели по свой път, нещо е постигнато, друго - не. Спада общият тонус, отиват си страстта и желанието, така присъщи на младостта.

Навлизайки в тази възраст, човек несъзнателно се опитва да се отнася към себе си „както преди”, но всъщност логиката е друга и фразата, че животът започва едва след 50-те е много вярна – идва времето да се занимаваме повече със себе си, т.е. да продължим търсенията си, да открием нови цели.

Психолозите препоръчват именно на тази възраст човек да се опита да разшири кръга си от приятели и да общува повече с тях, като запълва свободното си време с разнообразни и полезни за здравето занимания - танци, музика, спорт. И в никакъв случай да не потъва в спомени за постигнатите в миналото успехи.

На тази възраст в рисковата зона са:

- Симптомите на менопаузата, които могат да бъдат облекчени от заместващата хормонална терапия.

- Мазните храни – с възрастта храната трябва да остава вкусна и разнообразна, но да съдържа колкото се може по-малко мазнини.

- Липсата на суета – на 50-годишния човек е присъщо да подхожда по-рационално и подсъзнателно да избира „солидния стил” на поведение. За работата това е добре, но за теглото – лошо (нали изразходваме все по-малко енергия!).

- Оредяването на кръга от приятели – те стават все по-малко, ние все по-рядко се запознаваме, избягваме сериозните отношения. Причината за това според психолозите са подсъзнателните страхове – всеки вече е преживял страстна любов, сътресения и какво ли още не, става по-предпазлив и се страхува от нови загуби, които сега, с опита, който е натрупан, ни се струват почти неизбежни.

- По-малко спорт и повече спокойствие – с годините отделяме все по-малко време за спорт или танци. А удоволствието, което преди сме получавали от движението, сега заменяме с удоволствието от храната.

Единственият начин да бъде повлияна положително обмяната на веществата...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.