Най-вредните храни – още един списък
здраве.bg
... или в близост до промишлени предприятия, автомагистрали и т.н., се концентрират бензопирен и други канцерогени.
Продукти с консерванти
Най-често като консервант се използва натриевият глутамат – вещество, чието прекомерно количество в организма предизвиква главоболие, спазми на съдовете и нарушения в обмяната на веществата.
5 място
Маргарин
Често под това име се предлагат продукти за мазане, които нямат нищо общо с истинския маргарин, който се приготвя само от растителни мазнини. Вместо тях в много продукти се използват трансгенни мазнини.
Сладкарски изделия с голямо съдържание на захар и мазнини
Редовната употреба на такива продукти е предпоставка за нарушаване на нормалната обмяна на веществата.
Житни растения
Тук има едно подусловие – те са вредни само за хората, страдащи от хранителна непоносимост към белия хляб и/или други житни растения.
6 място
Кофеинови стимулатори
Към тях се отнасят най-вече кафето и енергийните напитки. Безопасната (дори полезна!) доза кафе е 2-3 чашки дневно, а колкото до енергийните напитки, те не трябва да се пият всеки ден. Превишаването на дозата при напитките, съдържащи кофеин, води до претоварване на нервната система.
Мляко
Както и при житните култури, за вреда може да се говори само при хората с непоносимост към такъв тип продукти.
7 място
Домашни консерви
Често, поради неправилното им приготвяне, те стават причина за сериозни натравяния – например особено опасното с ботулотоксин.
Сладолед
Съдържа синтетични сгъстители и ароматизатори, които в големи дози имат свойството да забавят обмяната на веществата.
четете още
•
10 вида храни, които съкращават живота
•
Как да се отучим от вредните за фигурата хранителни продукти