zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо понякога лекарствата не помагат



Защо понякога лекарствата не помагат

...или 7 препоръки как да постигнете желания ефект.

здраве.bg

...

Това правило и от голямо значение за ефективността на препарата. Например антиацидите (препаратите срещу киселини) трябва да се приемат задължително половин час преди ядене, при това през тези 30 минути не трябва да се приемат течност,и за да не се отмие средството от стомаха. Дори аспиринът е най-добре да се пие по определен начин – той има свойството да дразни лигавицата на стомаха и затова не трябва да се приема преди ядене. Но пък когато е под формата на разтворими таблетки, трябва да се пие именно преди хранене.

Препаратите, които трябва да се приемат след ядене не са много. По-голямата част от лекарствата следва да се приемат по време на ядене – след първите няколко лъжички.

“След ядене” не означава след първо, второ и трето ястие. Това означава просто не на гладен стомах! Ако например отслабвате и не се храните след 18:00 или 19:00 часа, а лекарството трябва да се приеме в 23:00, изпийте чаша айран, която няма да навреди на вашата диета.

Правило №5: лекарствата се приемат само с вода

Това е правило за повечето случаи. Ако е препоръчителна някаква друга течност, тя задължително е посочена в листовката, която следва да придружава всяка опаковка. Лекарствата не бива да се приемат с алкохол, кафе или чай. А прясно изцеденият сок в съчетание с някои препарати може да е опасен за здравето.

Някои лекарства са несъвместими с други такива (включително срещу популярните средства срещу болката) и дори с част от хранителните добавки. Затова, когато лекарят ви изписва някакъв медикамент, го уведомявайте, ако приемате и нещо друго, а след това внимателно прочетете листовката за нежелани реакции и взаимодействия с други лекарства.

Правило №6: не да се дъвчат, а да се гълтат

Т.нар. лекарствени форми не са случайни. Дражета, капсули, сиропи, сублингвални (таблетки под езика)... - всички те трябва да се приемат по съответния начин. По-голямата част от лекарствата не трябва да се сдъвкват: те могат да имат горчив вкус и да не подействат...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.