zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо понякога лекарствата не помагатЗащо понякога лекарствата не помагат

...или 7 препоръки как да постигнете желания ефект.

здраве.bg

“Предписаха ми таблетки , но те не ми действат”. Едва ли чувате това за пръв път, а вероятно и на самите вас се е случвало.

Причините могат да са много и различни. Но все пак на първо място следва да си зададете няколко основни въпроса. Ако си отговорите на тях, може би ще намерите и обяснението защо предписаният ви медикамент не е подействал според очакванията.

Правило №1: купувайте само и точно това, което е написано в рецептата

Лекарството може да бъде заменяно само с краен случай - когато го няма в нито една аптека. И то след като сте се посъветвали с лекаря! Според закона фармацевтите нямат право да заменят изписания ви медикамент. Практиката обаче показва, че такива случаи не са редки. Причината за тях обаче няма нищо общо с медицината, а само с търговския интерес. По-скъпото не винаги означава по-добро – поне що се отнася до лекарствата.

Правило №2: добре пресмятайте кога да приемате лекарството

Когато е написано 3 пъти дневно, това означава 3 пъти в денонощието, т.е. на всеки 8 часа. Например в 7:00, 15:00 и 23:00 часа. Този график е свързан с особеностите на извеждането на лекарството от организма – за неговото ефективно действие трябва да се поддържа определено ниво на негова концентрация в кръвта. Това е особено важно при антибиотиците.

Ако по средата на лечението са се появили някакви странични ефекти, не бързайте да спрете лекарството. Посъветвайте се с лекаря, който го е изписал. Някои неудобства се налага просто да се изтърпят (това се отнася основно до лекарства като цитостатиците или силните антибиотици с широк спектър на действие).

Правило №3: не намалявайте срока на лечение

Анкетите показват, че около 75% от хората самостоятелно решават кога да прекратят приемането на лекарствата –по икономически съображения или поради мързел и забравяне. А освен дневната доза и броят на приемите другият основен показател на рецептата е колко време трябва да се приема медикамента.

Правило №4: преди, след ядене или...?...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.