zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Женското сърце: 5 често срещани заблудиЖенското сърце: 5 често срещани заблуди

...или как да разчитаме правилно симптомите, на кое да вярваме и на кое - не.

здраве.bg

... наблягаше на важността на нискомаслените храни за поддържането на доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Никак не е чудно, че днес когато хората чуят думата „мазнини”, те си представят нещо нездравословно.

Въпреки това съвременни проучвания в областта на диететиката показват, че някои мазнини могат да бъдат изключително полезни. Ярък пример за това са ненаситените мазнини от растителен произход, които влияят благоприятно върху сърдечно-съдовата система, и затова следва да бъдат част от всеки хранителен режим. Използването на зехтин при приготвянето на ястия и салати, консумацията на мазни риби и приемът на ленено семе са само част от вариантите за набавяне на необходимите ни есенциални мазнини.

За разлика от тях, наситените и трансмазнините най-често въздействат неблагоприятно на сърдечно-съдовата система. Източници на такива мазнини са най-вече животински продукти - например месо и високомаслени млечни продукти. Трансмазнините се образуват най-вече по време на термичната обработка на хранителните суровини. Много производители прибавят водород към растителните мазнини, за да подобрят техния вкус и устойчивост. По този начин се приготвят много продукти като чипс, бисквити, торти, маргарин и повечето пържени храни.

Експертите препоръчват да се избягват или да бъдат ограничени до минимум храните с наситени и трансмазнини, например като се консумират само млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, като се намали количеството червено месо, избягва се маргарина, пържените храни и чипса. По този начин не само сърцето ще се чувства по-комфортно, но вероятно и ще намалите някой и друг килограм.

Мит №3: При живота на бързи обороти сърдечният инфаркт е практически неизбежен

Въпреки че напоследък се обръща много внимание върху негативното въздействие на високото ниво на стреса и работохолизма върху здравето, много проучвания показват, че те сами по себе си не покачват риска от сърдечно-съдови заболявания. Има обаче свързани с тях фактори (като...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.