zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-образован често значи и по-здрав!



По-образован често значи и по-здрав!

Доброто образование влияе положително на здравето, сочат данни.

13 май 2009, здраве.bg

По-образованите хора се радват на по-добро здраве, твърди ново мащабно проучване, проведено в САЩ.

Фондацията “Робърт Ууд Джонсън” (Robert Wood Johnson) е анализирала данни от проведени изследвания в периода 2005-2007 г., в които повече от 174 000 души на възраст от 25 до 74 години са оценили своето здраве.

45% от общия брой на анкетираните твърдят, че тяхното здраве е по-лошо от много добро.

Освен това наблюдаваната любопитна тенденция е, че колкото по-добро образование притежава човек, толкова по-често той се определя като по-здрав. Разликата не се открива само при съпоставяне на хората с най-малко и с най-много години на обучение – дори и малък брой години оказват съществено влияние върху възприятието на човек за собственото му здраве.

Например 2 пъти повече хора, завършили висше образование, са оценили своето здраве като много добро в сравнение със завършилите само гимназия.

Защо образованието има значение

Докладът на комисията към фондацията, озаглавен „Постигане на здравен потенциал: Цялостен преглед на човешкото здраве”, показва, че “образованието е предпоставка за по-добро здравословно състояние без да го гарантира само по себе си”.

„Образованието е маркер на съвкупност от възможности, които могат да окажат съществено влияние на здравето на хората в положителна или отрицателна насока”, твърди директорът на комисията Дейвид Уилямс по време на специалната конференция за резултатите от проучването.

Уилямс дава пример за това с понякога ограничения избор на работа, по-ниското заплащане и по-големия работен стрес при хора с ниско ниво на образованост: „В този ред на мисли това ще доведе до ограничаване на шансовете на дадено семейство да живее в хубав дом и атмосфера, увеличавайки риска от вредни въздействия, съответно и от редица заболявания”.

На противоположната страна е добре образованият човек: “Той е по-вероятно да си намери добра работа, която да му осигурява стабилна здравна...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.