zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гривна предупреждава при опасност от слънчево изгаряне



Гривна предупреждава при опасност от слънчево изгаряне

22 април 2009, здраве.bg

Гривна с форма на тънка лента подава цветен сигнал при твърде силно въздействие на слънчевите лъчи върху кожата. Според създателите на новото устройство – учени от британския университет “Страчклайд” (Strathclyde University), то ще помогне да се предотвратяват много заболявания, свързани с ултравиолетовото излъчване, например катаракта, рак на кожата и еритема.

Тънката гривна е напълнена с “интелектуално мастило”, което става розово, когато нивото на ултравиолетовото излъчване стигне до критични показатели. Тя е подходяща за всички типове кожа и се очаква, при появата й на пазара, нейната цена да е достъпна за всички.

Но същевременно британските специалисти предупреждават, че използването на тази гривна не премахва необходимостта от използването на слънцезащитни средства. Според наблюденията на дерматолозите, признаците за загар се проявяват 4-8 часа след пребиваването на отрито слънце, дори при наличието на облекло.

“Активността на слънцето е подвеждаща, а симптомите на изгарянето се проявяват по-късно, но новото изобретение наистина може да предпази кожата от ултравиолетовото увреждане”, смятат създателите на гривната, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.