zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха лекарство на повече от 5000 години



Откриха лекарство на повече от 5000 години

15 април 2009, здраве.bg

Екип от американски изследователи е открил следи от леко алкохолна напитка, използвана като лекарство преди повече от 5 хилядолетия. Учените са извлекли екстракта , съдържащ извлеци от различни растения, разтворени в подобна на вино течност, от съд, намерен в гробницата на един от първите египетски фараони Скорпион І, съобщава Би Би Си.

“Това е най-ранното доказателство за лекарство, създадено в Древността, твърди проф. Патрик Макгавърн от Университета на Пенсилвания, ръководител на екипа, “Материалът, от който ние успяхме да го изолираме, е от около 3150 години преди Христа”.

По стените на изследваните глинени съдове са открити вещества, произхождащи от грозде, както и различни растителни екстракти.

“Очевидно е, че още в най-ранна древност хората са се опитвали да разберат лечебните свойства на различни растения и са ги прилагали при някакви заболявания”, убеден е проф. Макгавърн.

Следващите планирания изследвания на научния екип са върху подобни вещества, открити в Китай и датирани на около 7000 г. пр. Хр.(а)

вижте още: Във всеки човек има поне капка “черна” кръв

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.