zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 “тайни” на дълголетието



15 “тайни” на дълголетието

Творческата дейност стимулира мозъка, като не го затормозява с автоматични реакции, а всеки път му поставя нови задачи.

Някои от тях са очаквани и добре познати, други - странни и любопитни.

здраве.bg

... си мисъл, добрата си памет и интереса към външния свят. Много по-бързо изпадат в състояние на старческо слабоумие тези, които през живота си не са правили нещо по-сериозно от гледането на телевизионни програми.

6. Творческа дейност

Тя е полезна за здравето, тъй като стимулира мозъка, при това без да го затормозява с автоматични реакции, а всеки път му поставя нови задачи. В зряла възраст творчеството е дори по-необходимо за здравето, отколкото физкултурата, смятат специалистите.

7. Чувството за хумор

Не напразно казват, че смехът удължава живота. Това мнение може да се приеме и буквално, тъй като наскоро резултатите от изследване показаха, че смехът помага в борбата с наднорменото тегло, лекува сърдечните заболявания и подобрява кръвообращението.

8. Редовният секс

Според учени от Тайван, той действа подмладяващо на организма и забавя процеса на стареенето. В това можете да се убедите и сами, разглеждайки снимките на известни хора, славещи се с репутацията на донжуан.

9. Ранният брак

Спорно, но и доста интересно е мнението на средновековни арабски лекари, че ранните бракове спомагат за дълголетието. На Изток и днес е прието хората рано да създават семейство, а не са редки случаите, в които и мъже на 80-90 г. правят здрави деца. Арабските лекари са обяснявали този факт с мнението, че бракът прави човек отговорен и му помага достойно да извърви житейския си път.

10. Свободното изразяване на емоциите

Съвременната психология твърдо стои зад становището, че човек трябва свободно да изразява своите емоции. Според любопитните резултати от едно скорошно изследване, жените, които изразяват емоциите си на висок глас по-лесно и бързо преодоляват стреса, докато за мъжете то е противопоказно, тъй като повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Т.е. лекарските препоръки потвърждават матриархална картина - жената вика на мъжа си , а той мълчи.

11. Антиоксидантите

Доста скоро те навлязоха в медицинската...

 
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.