zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 “тайни” на дълголетието15 “тайни” на дълголетието

Творческата дейност стимулира мозъка, като не го затормозява с автоматични реакции, а всеки път му поставя нови задачи.

Някои от тях са очаквани и добре познати, други - странни и любопитни.

здраве.bg

Пожеланието за дълголетие безспорно е едно от най-разпространените. Но дълголетието може да бъде доста различно – някои прекарват последните 10-20 години от живота си буквално “в плен” на заболявания, характерни за напредналата възраст.

И все пак - как да постигнем не само дълъг, но и пълноценен живот до самия му край? Поредният отговор на този въпрос се опитват да дадат авторите от изданието Prevention, които са обобщили колкото очаквани, толкова и необичайни “тайни” на дългия живот.

1. Отказ от вредните навици

Надписът за вредата на цигарите върху здравето съвсем не е прищявка на някой бюрократ. Отказът от цигарите и злоупотребата с алкохол може значително да удължи живота – това е доказано. А за сметка на икономисаните пари, на стари години ще можете да се порадвате на нещо далеч по-интересно от кутия “Марлборо”!

2. Червено вино

Специалистите отдавна твърдят, че разумната употреба на червено вино (100-200 мл на ден) е полезна за работата на сърдечно-съдовата система. Главното е напитката да бъде качествена, а и да нямате проблем със спирането след първата чаша.

3. Борба с наднорменото тегло

Дори и малкото килограми над нормата увеличават риска от хронични заболявания в напреднала възраст. Те са свързани не само с подвижността, но и с общото здравословно състояние. Мастните наслоения влияят отрицателно на съдовете и повишават риск от диабет.

4. Спорт

Не забравяйте за спортните занимания. Физическата активността (пък било и само редовни разходки) е един от главните залози за здраве и дълголетие. Тя спомага за поддържането и на здравото тяло и на високия дух. Не е толкова важно с какво се занимава човек на преклонна възраст – със сутрешно бягане, гимнастика върху килима или билярд. Нали в крайна сметка животът е движение...

5. Умствена активност

Тя е не по-малко важна за здравето, отколкото физическата. Изследвания доказват, че хората, които се занимават с умствена дейност, по-дълго запазват бистрата...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.