zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Компютърът вреди най-вече на очите, ръцете и гръбнакаКомпютърът вреди най-вече на очите, ръцете и гръбнака

здраве.bg

Много хора, които прекарват почти целия си ден пред компютъра, ще разберат лесно за какво става дума. Няма нищо учудващо в това, че към края на работния ден те усещат умора и напрежение. Постоянната работа с компютъра може да доведе до доста сериозни здравословни проблеми. Разбира се, ако не се вземат своевременни мерки!

Синдром „сухо око”

Няколко часа непрекъснато стоене пред монитора са достатъчни очите да се уморят, като нерядко се появява и болка. Може да се появи и усещането, че в окото е “попаднала някаква прашинка”. Това ни принуждава да мигаме често, но без положителен резултат. Според статистиката, синдромът „сухо око” съвсем не е толкова рядък – с него се сблъсква всеки 20 човек.

Специалистите съветват по възможност да се използват LCD монитори, но само като необходимост да се избира по-малката от двете злини.

Днес се предлагат разнообразни лекарствени препарати под формата на капки - за овлажняване на роговицата на окото. Те се купуват по лекарско предписание и в общия случай не бива да се употребяват по-често от 2-4 пъти дневно.

Препоръчва се и специална гимнастика на очите, както и да се използват защитни очила.

Най-главното обаче е да спазвате правилото работа-почивка, т.е. на всеки час работа пред екрана да правите поне 10 минути почивка.

Проблеми с китката

Характеризира се с изтръпване, треперене, пробождане в пръстите, болка в основата на китката след продължителна работа с мишката. Този синдром е професионално заболяване, което възниква при хората, извършващи почти през целия ден еднообразни действия с ръцете (например набиране на тест или движение на мишката).

Причината за заболяването е оток или притискане на средния нерв в канала в основата на китката. В отделни случаи този проблем може да доведе дори до инвалидност.

За да се предпазите от появата и задълбочаването на този проблем, е добре да се вземат навременни мерки: научете се до седите правилно...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.