zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подправки, полезни за здравето



Подправки, полезни за здравето

здраве.bg

... прах.

Дафиновия лист притежава специфичен приятен аромат, познат на всяка домакиня. Народната медицина препоръчва отвара от неговите семена за лечение на склероза, болести на бъбреците, черния дроб, далака, опорно-двигателния апарат, подуване на стомаха.

Дафиновият лист помага и при кашлица и задух. Неговата отвара в комбинация с оцет успокоява зъбобола. Маслото от семената се определя като ефективно съдоразширяващо средство, което способства също така за успокояване на нервната система и за облекчаване на болката. Препоръчва и при хронична хрема.

Карамфилът в съчетание с храната и чая подобрява настроението и стимулира работата на мозъка. Маслото от него се използва за инхалации при простудни заболявания. При хрема се препоръчва втриване на прах от карамфил в ноздрите. Редовната употреба на тази подправка (до 1,5 г на ден) в комбинация с чаша мляко повишава потентността.

Канелата способства за понижаване на температурата и притежава диуретично действие. Повишава работоспособността и подобрява настроението, укрепва нервите. Тя е профилактично и в някои части на света дори лечебно средство при настинки, заболявания на черния дроб и бъбреците.

Не се препоръчва при висока температура, тъй като може да засили главоболието. Маслото от канела се използва за масаж при паралич, а за отварата се смята, че подобрява слуха.

Шафранът е известен като диуретично средство, което също така спомага и за намаляване на температурата. Съчетан с мед, той помага при камъни в бъбреците. Тази подправка укрепва дихателните органи, спомага за по-добрата концентрация и регулира настроението. Някои я използват при дифтерит и пневмония, аритмия, при болести на черния дроб и бъбреците.

Маслото на шафрана успокоява нервите и способства за здравия сън. Единственият страничен ефект е понижаването на апетита.

Черният пипер активизира функцията на стомаха и черния дроб, засилва храносмилането. Способства за понижаване на температурата, неутрализира...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.