zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо жените пълнеят по-лесно



Защо жените пълнеят по-лесно

Средно женското тяло има 6 до 11% повече мазнини от мъжкото, макар че гори повече калории.

здраве.bg

За мнозина изглежда парадокс, но е очевидно – жените по-лесно задържат мазнини, дори да се хранят по-малко от мъжете. Причината за това е в хормоните и по-точно в естрогена, смятат австралийски учени. Именно той е отговорен жените да усвояват по-малка част от поетите мазнини, а останалите се наслагват по тялото.

Средно женското тяло има 6 до 11% повече мазнини от мъжкото. Изследванията на специалистите показват, че естрогенът намалява способността жената да изгаря калории след хранене и като резултат идва натрупването на мазнини.

“През пубертета и в ранните етапи на бременност – време на засилено отделяне на естроген, съответно се увеличава и натрупването на мазнини”, обяснява проф. Антъни О’Съливън, “Това е естествен и нормален процес, свързан с подготовката за развитието на ембриона и кърменето”.

Според австралийските учени, цитирани от Obesity Reviews на Международната асоциация за изследвания върху затлъстяването (IASO), натрупването на мастна тъкан при жените е “безспорно предимство от гледна точка на еволюцията” и независимо, че при движение те изгарят повече енергия (т.е. и мазнини), това се компенсира от заложения у тях механизъм за по-голямо натрупване.

“Но това не обяснява защо някои жени страдат от затлъстяване – вероятно става дума за друг механизъм, несвързан с природата - комбинация от генетични фактори и други, свързани с начина на живот и заобикалящата среда”, уточнява проф. О’Съливън.(а)

вижте още:
- Не на диетите, да – на здравословното хранене!
- Некачествената храна е основна причина за...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.