zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кълновете: 0 калории и 100% полза



Кълновете: 0 калории и 100% полза

здраве.bg

... действие) е 50 пъти по-високо в кълновете, отколкото в самото зеле.
Как да ги ядем? Смесете ги със зелена салата и сметана или ги сервирайте като гарнитура към печени картофи или други зеленчуци.

Бадеми
Защо да ги ядем?
Техните кълнове съдържат до 60% масла, богати на незаменими аминокиселини, а също така витамини Е и В. Смята се, че бадемовите кълнове укрепват зрението и помагат при главоболието.
Как да ги ядем? Те са по-сладки от самите бадеми. Съчетани със сушени сливи (или други сушени плодове) са подходящи за похапване между основните хранения.

Тиква
Защо да я ядем?
Цинкът, съдържащ се в големи количества в тиквата, повишава работоспособността, успокоява организма и регулира съня. Прорасналите тиквени семена се препоръчват при проблеми с потентността и са ефективни за профилактика на простатита.
Как да ги ядем? Смесете ги с мюсли и мляко.

Сусам
Защо да го ядем?
Сусамените кълнове съдържат рекордно количество калций - около 1500 мг на 100 г, т.е. много повече, отколкото в сиренето. А е известно, че калцият укрепват костите, ноктите и способстват за възстановяването на зъбния емайл, като особено се препоръчва за профилактика на остеопороза и артрита.
Как да го ядем? Намажете филия ръжен хляб със сирене и я посипете със сусамени кълнове.

Кълновете са нетраен продукт - те не са запазват дълго време и затова има смисъл сами да си ги отглеждаме. Още повече, че това не е никак трудно - измийте семената със студена вода, изсипете ги на тънък слой в съд с плоско дъно, отгоре ги покрийте с марля и залеете с вода (със стайна температура). След това поставете съда на тъмно място, като единственото условие е марлята да се поддържа влажна.
След 2-3 дни кълновете могат да се ядат, като първо трябва да се измият добре със студена вода (за да се отстрани специфичната миризма).

Препоръчителната всекидневна норма кълнове е 50-100 г.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.