zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото – и за красота, и за здраве



Млякото – и за красота, и за здраве

здраве.bg

Млякото безспорно е един от най-разпространените хранителни продукти, който хората употребяват повече от 8 хилядолетия. Въпреки това обаче мнозина не знаят точно какво влияние оказва той на човешкия организъм.

За красота

Лекарите в Древността са ценели високо целебните и чудодейни свойства на млякото. Хипократ го е използвал за лечението на различни болести. Авицена е смятал, че хората, които редовно пият мляко, остават по-дълго млади. Жените са го използвали да подхранват кожата, лицето и косата си, като особено популярни са били процедурите с млечна суроватка.

Днес научно е доказано, че една капка мляко съдържа около милион малки “балончета” мазнини, които са богати на витамини, ненаситени мастни киселини и лецитин. Всички те наистина спомагат за подхранването на кожата – много по-добре от различните сложни химични формули на кремовете. Затова специалистите препоръчват, за да остане лицето ви гладко и красиво, редовно да го миете с мляко – особено през периода есен – пролет, когато кожата най-често страда от недостиг на подхранващи вещества. Съветът е млякото да се разрежда с вода в пропорция 1:1.

За лечение

По много места топлото мляко с мед, изпито преди лягане, се смята за най-доброто лекарство срещу безсънието. А коктейлът от горещо мляко, краве масло и сода е прекрасно средство срещу настинка – дразненето в гърлото преминава за 2-3 дни.

Млякото е незаменимо и при натравяне с тежки метали, киселини и алкални съединения - вероятно някои ще си спомнят, че преди време във вредните производства на работещите се раздаваше безплатно мляко.

За диети

На тези, които искат да отслабнат, ще им помогнат разтоварващите дни, в което се употребяват само млечни продукти. Според американски диетолози, ако млякото имаше пазарния дял на кока-колата, в САЩ нямаше да има толкова много хора с наднормено тегло.
В народната медицина млякото отдавна се е утвърдило като доказан начин за намаляване на големия корем.

Днес в магазините натурално...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.